OP-PEIL studiedag 2023

Studiedag 27 november 2023

We mochten een kleine 50 deelnemers verwelkomen op onze studiedag halverwege het OP-PEIL project. Tijdens de eerste helft deelden we de voorlopige resultaten van het project. We stelden de geschiktheidskaart voor peilgestuurde drainage in Vlaanderen voor en discussiëerden samen over hoe de rekentool voor individuele percelen er zou moeten uitzien. De eerste resultaten rond subirrigatie werden getoond maar zeiden nog weinig in het relatief natte groeiseizoen van 2023. Monitoring in de polder van Middelkerke toonde dat het belangrijk is om peilsturing af te stemmen op het waterbeheer in de poldergrachten en toonde waar het zoet-zout vlak juist te vinden is onder de grond. Ook gezien het natte seizoen, was er weinig effect van peilgestuurde drainage op dat zoet-zout vlak te meten. Tenslotte bespraken we hoe we vanaf 2024 aan de slag willen rond het collectief peilbeheer in Bocholt.

Daarna bezochten we samen de subirrigatieproef in Kruishoutem en konden de deelnemers heel wat interessante technologie en diensten ontdekken van de bedrijven aanwezig op de technologiemarkt.

We zien de begeleidende groep graag terug in December 2024. Indien u graag wil deelnemen in deze groep, contacteer ons gerust.

Link naar de ppt presentatie.

Link naar overzicht ‘drainage’ in de zogenaamde ‘grondwatertrein’ en gevolgen voor landbouwers.

Het project OP-PEIL werd gefinancierd door VLAIO in het kader van de LA-trajacten 2021 en met steun van de Blue deal. VLAIO_sponsorlogo_vol.png

Structurele cofinancierders zijn: Barth Drainage, Rits Drainage, DG Drainage, iFLUX, KBC Verzekeringen, PIDPA, ABS , WERKERS, Boerenbond, VBT