Achtergrondinformatie

Handleiding peilgestuurde drainage

Peilgestuurde drainage - Het handboek

H.P. Ritzema Drainage principles and applications

Aquapedia

De Aquapedia vat relevante en direct bruikbare informatie samen over duurzame watermaatregelen voor de land- en tuinbouwsector.

Literatuur

Webinars en online beeldmateriaal

Wat is peilgestuurde drainage - filmpje met Sander Bombeke, PSKW

Webinar door Boerennatuur Vlaanderen 15 februari 2021

Inhoud:

02:32 - Peilgestuurde drainage: Filmpje

04:46 - Peilgestuurde drainage: Voor- & nadelen

25:23 - Peilgestuurde drainage: Aanleg & kostprijs

34:20 - Subirrigatie: Wat, voordelen, aanleg, kostprijs

Gerelateerde

ACLIMA

Life ACLIMA wil land- en tuinbouwbedrijven ondersteunen om op een toekomstgerichte en duurzame manier antwoorden te bieden op de toenemende waterbehoefte en dalende waterbeschikbaarheid in de land- en tuinbouwsector als gevolg van de klimaatverandering.

KLIMAP

Klimaatverandering zorgt op de Nederlandse zandgronden voor veranderingen in het bodem- en watersysteem en daarmee ook in de mogelijkheden voor landbouw en natuur. 23 partijen, waaronder regionale overheden, kennisinstellingen en bedrijven, besloten in 2020 om deze veranderingen samen te onderzoeken in het project KLIMAP (Klimaatadaptatie in de praktijk). Gedurende ruim 4 jaar bekeken zij hoe het water- en bodemsysteem op de zandgronden klimaatadaptief kan worden ingericht voor landbouw en natuur. Het project gebruikt de methode van ontwikkelpaden, een flexibele planning van acties in de toekomst, en licht toe hoe deze methode kan worden toegepast in regio’s. Het project geeft ook advies over welke instrumenten en hulpmiddelen hiervoor kunnen worden ingezet. De effecten en haalbaarheid van verschillende typen maatregelen zijn overzichtelijk in beeld gebracht in een ‘menukaart’ van maatregelen.

Lumbricus

Het zijn moeilijke opgaven voor waterschappen. Niet alleen omdat er vaak uiteenlopende waterbehoeften zijn door het jaar heen. Ook omdat het klimaat verandert en we vaker te maken krijgen met extreme neerslag en langdurige perioden van droogte. Dat heeft, zeker in hoger gelegen zandgronden, grote gevolgen. Hier is het veel lastiger dan elders om water tijdelijk te bergen of van elders aan te voeren. In het programma Lumbricus werkt een groot aantal partijen samen aan haalbare, betaalbare en uitvoerbare oplossingen voor dit probleem Het programma levert uiteindelijk een toolbox met kennis over en instrumenten en werkwijzen voor het klimaatrobuust inrichten en beheren van stroomgebieden op de hogere zandgronden.

Het doel: hoger gelegen zandgronden in het oosten en zuiden van Nederland zo inrichten, dat de omstandigheden voor landbouw, natuur en recreatie zo goed mogelijk zijn.

WATERRESERVE

Het idee achter WaterReserve is ontstaan op de kruising tussen de concrete vraag van tuinbouwbedrijven die op zoek zijn naar meer water en wateropslag in hun bodem en de vraag van diverse waterbeheerders die op zoek zijn naar afzetmogelijkheden voor hemelwater.Een eerste hoofddoelstelling van WaterReserve is de uitwerking van een technisch luik dat tegemoetkomt aan de concrete vragen van land- en tuinbouwbedrijven. Met tastbare acties op verschillende praktijkpercelen wordt water opgehouden en/of geïnfiltreerd (subirrigatie). De tweede doelstelling wil inzichten verkrijgen in de effecten van die acties.

Boer.Beek.Bodem

{beek.boer.bodem} wil in het afstroomgebied van de Aa (Herentals, Kasterlee, Lille en Vorselaar) inzetten op maatregelen die het overstromingsrisico reduceren, de waterkwaliteit verbeteren en landbouwbedrijven klimaatrobuuster maken. Onder andere het zeer natte jaar 2016 en de droogte in 2017, 2018 en 2019 maken duidelijk dat het nu tijd is om deze uitdagingen aan te gaan. {beek.boer.bodem} inspireert, sensibiliseert en begeleidt landbouwers en natuurbeheerders om op vrijwillige basis stuwtjes te plaatsen in de perceelsgrachten, te experimenteren met andere gewassen, grachten op een andere manier te ruimen,… Bij het realiseren van deze maatregelen blijft een economisch leefbare landbouw behouden en wordt het landschap versterkt. Kortom, maatregelen die het evenwicht tussen landbouw en water verbeteren.

B-WaterSmart

In dit project werken 35 Europese partners aan de transformatie naar een waterslimme economie en maatschappij in Europese kustregio’s. In Vlaanderen werken we rond twee cases: enerzijds alternatieve waterbronnen (via RO en effluenthergebruik) in Diksmuide en anderzijds opvang en behandeling van regenwater via gescheiden stelsel, voor hergebruik door landbouw. De Vlaamse partners zijn Vlakwa, Aquafin, De Watergroep, Proefstation voor de Groententeelt, VITO, KWR en Stad Mechelen.

Drainage Plus - afgelopen

Dit project droeg via demonstratie, begeleiding en kennisuitwisseling bij tot een zo efficiënt mogelijke waterconservering in het gehele gebied van Plaatselijke Groep Leader Kempen & Maasland. Om dat te bereiken stelden de projectpromotoren volgende doelstellingen voorop:

  • De omvorming van minstens 25ha klassiek drainage (KD) naar peilgestuurde drainage (PGD) en het opzetten van een begeleidingstraject dat landbouwers helpt bij de omvorming naar PGD.
  • Een zo breed mogelijke kennisoverdracht in het hele Kempen&Maasland LEADER-gebied omtrent de meerwaarde van PGD en waterconservering in de brede zin naar landbouwers en beleidsmakers. Dat gebeurde via demodagen, artikels in relevante pers, toelichtingen op vergaderingen van bedrijfsgilden, sectorgroepen, landbouwraden,….

TOPSOIL GOFRESH

Het TOPSOIL-project verkent de mogelijkheden om de bovenste bodemlagen te gebruiken om de huidige en toekomstige waterproblemen op te lossen. Het kijkt onder de oppervlakte van de grond, voorspelt en vindt oplossingen voor klimaatgerelateerde bedreigingen, zoals overstromingen tijdens natte periodes en droogte tijdens warmere seizoenen. De algemene doelstelling van het project is de gezamenlijke ontwikkeling van methoden om de bovenste 30 m van de ondergrond te beschrijven en te beheren, teneinde de klimaatbestendigheid van het Noordzeegebied te verbeteren. Daarnaast zal het project een praktische implementatie van oplossingen demonstreren in 16 proefprojecten. Meer lezen

[NuReDrain](https://vlakwa.be/nl/projecten/onderzoek-naar-filtermaterialen-om-nutrienten-uit-landbouwwater-op-te-vangen

Het NuReDrain project (Nutrient Removal and Recovery from Drainage water) testte filtersystemen waarmee stikstof en fosfor uit landbouwwater (drainagewater, spuiwater van serres …) kunnen worden verwijderd alvorens het landbouwwater in oppervlaktewater wordt geloosd. Het gebruik van adsorberende filtermaterialen speelde daarin een centrale rol, en de ontwikkeling van kostenefficiënte filtertechnologieën op maat van verschillende regio’s en situaties staat in het project voorop. Vermits peilgestuurde drainage het ook mogelijk maakt op de drainageafvoer te filteren, vermelden we NuReDrain op onze info-pagina.